مدیرکل میراث فرهنگی استان دستور ادامه کار میدهد، معاون وی کار را تعطیل میکند

به گزارش نسیم قائن ، بهدنبال برخی مسائل پیرامون میدان ابوالمفاخرقاین گفتگویی با ریاست میراث فرهنگی قاین داشتیم، شاهرخ عباسی در مورد مسائل و موارد مربوط به میدان ابوالمفاخر گفت: در سال۱۳۹۰ باحضور مدیرکل وقت میراث فرهنگی، آقایان خالقی و عالمی از اعضای وقت شورای شهر، صرافیان سرپرست اداره میراث فرهنگی قاین، دروازهبان جانشین اداره میراث قاین و حلاجمقدم معاون میراث فرهنگی اداره کل جلسهای برگزار شد و یک سری مصوباتی مطرح شد، دربند ۵ این مصوبه آمده است که نسبت به بهسازی میدان ابوالمفاخر قاین اقدام شود. در این مصوبه آمده است طرح، نقشه، مصالح و مهندس ناظر با اداره میراث فرهنگی و شهرداری بهعنوان مجری طرح، کار را آغاز کنند. از آن زمان تاکنون باتوجه به مکاتبات و مراجعات شهرداری به میراث نسبت به اجرای بند ۵ متأسفانه اقدامی صورت نگرفت.
وی افزود: در سال ۹۲ در جلسهای که با حضور مدیرکل میراث فرهنگی آقای رضایی در فرمانداری نیز برگزار شد و قرار شد اداره کل میراث فرهنگی استان۱۰۰میلیون تومان را به این طرح اختصاص دهد که طرح و نقشه از میراث، کار اجرایی با شهرداری قاین باشد که بازهم این مبلغ بهدلیل کمبود اعتبارات به ۳۰ میلیون تومان کاهش یافت و میراث مقررکرد با این هزینه مصالح را تهیه کند و شهرداری طبق نقشه میراث کار کند. برآوردی که همکاران ما در اداره میراث شهرستان داشتند، مبلغ هزینه کرد برای این طرح۷۰ میلیون تومان اعلام شد، اما آنچه شهرداری و شورای شهر برای اجرای این طرح براساس نقشه اداره کل میراث فرهنگی مصوب میکنند، بالغ بر این است.
وی افزود: از مبلغ ۳۰میلیون تومانی که قول داده شده است تاکنون ۱۵میلیون آجر سنتی ریخته شده است و قرار براین است که ۵ میلیون تومان دیگر آجر سفال و۱۰میلیون تومان سایر مصالح ریخته شود.
شهرداری قاین هم مدتی پیش بدون هماهنگی با میراث کار بهسازی دراین میدان را آغاز کرد که با گزارش آغاز به کار به استان، مسئولین استانی بعد از حدودیک ماه از شروع کار، باتوجه به مسافت کوتاه مرکز استان تا شهرستان، ناظر خود را به شهرستان میفرستند وکار را بهدلیل اینکه طبق نقشه استان نیست، متوقف میکنند.
مهندس بزرگمهر ناظر این طرح در حضور رئیس شورای شهر که در آن زمان مسئول کمیسیون فرهنگی شهر بودند، اعلام میدارد که چون طبق نقشه ما پیش نمیروید، کار متوقف شود.
شورای شهر هم اعلام داشت، درصورتی که میراث کل هزینه اجرای کار طبق نقشه را پرداخت نماید، شهرداری براساس نقشه آنها کار خواهد کرد.
تااینکه با نامه مدیرکل جدید، آقای رمضانی مبنی بر اینکه اگر بهسازی میدان ابوالمفاخر بدون نقشه میراث فرهنگی ساخته شود، میراث نسبت به تهیه مصالح هیچ اقدامی نخواهد کرد و مصالح موجود در میدان هم جمعآوری خواهد شدواجازه دستور کار صادر شد وشهرداری هم کارش را آغاز کرد.
باتوجه به اینکه این بقعه در مسیر دانشگاه بزرگمهر قاین قرار دارد و بایستی از این حالت بیرون میآمد شهرداری هم سنگفرش میدان را آغاز کرد و با درنظرگرفتن ضوابط، کار خود را ادامه داد که مجدد آقای شریعتی منش معاون میراث فرهنگی استان و خانم جمشیدی طی تماس تلفنی اعلام کردهاند که کار مجدد متوقف شودکه نیروهای یگان اقدام به تعطیلی کار نمودند ، در صورتی که طبق نامه مدیرکل کار میتواند ادامه داشته باشد.
عباسی اظهارداشت :رئیس شورای شهر قاین نیز اعلام نموده است ما حاضریم کار را متوقف و حتی کار انجام شده را تخریب و در اختیار اداره میراث فرهنگی قرار دهیم به شرط اینکه طبق ضوابط و نقشه و طرحی که اداره کل میراث داده است، ساخته شود که این کار با هزینه بالایی که دارد، قطعاً انجام نمیشود.
سؤال دیگری که از رئیس میراث فرهنگی شهرستان داشتیم، درخصوص حریم شهر قدیم قاین مزار شاهزاده حسین در حریم شهر قدیم قاین است که وی اظهارداشت: باتوجه به اینکه شهر قدیم قاین و هم حریم شهر قدیم ثبت میراث تاریخی است و خاکبرداری توسط شهرداری قاین نیز صورت گرفته است، این کار از نظر میراث فرهنگی کار خلافی است و لذا کار در این مکان متوقف شد. حال سؤال من از مسئولین استانی این است که: درست است که شهر قدیم قاین از ارزش بالایی برخوردار است و شهرداری هم طبق طرح تفضیلی این کار را انجام داده است، پس چطور میشود، شهر قدیم که طبق طرح تفضیلی که به امضای مسئولین استانی هم رسیده است حال این قدر ارزش پیداکرده است ولی در صورتی که مسجد جامع قاین هم که پرونده آن جهت ثبت جهانی آماده است و در حریم درجه یک قرار دارد، مجوز ساخت ۶/۵ متر ساختمان داده میشود که بعداً با پیگیریهای انجام شده آهنهای برپاشده از ۶/۵ متر به ۴/۵ متر ارتفاع کاهش مییابد؟
در همین ساختمانسازی در خاکبرداری در عمق ۵/۵ متری سکههای طلا به قدمت ۹۰۰ سال پیش پیدا میشود و باتوجه به گزارش میراث فرهنگی قاین به اداره کل حتی یک نفر هم به مکان پیداشدن سکهها نیامد و پس از ارسال سکهها به مرکز استان در حد یک دقیقه قدمتگزاری شد و پرونده بسته شد. در این ساختمان هم بتن ریخته شد و کار ساخت وساز هم آغاز گردید. اما اینجایی که شهرداری طبق طرح تفضیلی کارکرده است، برایش پرونده تهیه شده و نسبت به آثار تاریخی متعهد شدهاند. آیا این کار با کار مسجد جامع همخوانی ندارد؟ اگر بحث دلسوزی برای آثار تاریخی است یک سانتیمتر با یک هکتار فرقی نمیکند. اگر همانطوری که نسبت به شهر قدیم قاین احساس مسئولیت میشود، برای حریم درجه یک مسجد جامع، احساس مسئولیت میشد، الان شاهد در ساخت وساز نبودیم.
عباسی رسانهها را زبان گویای مردم دانست و افزود: رسانه یار دوازدهم درکنار میراث فرهنگی است و امیدواریم از زبان گویای مردم، مشکلات میراث فرهنگی بهزودی حل شود.
رئیس شورای شهر قاین:
مشکلی است که باید میراث آن را حل کند
حسینی رئیس شورای شهر قاین با اشاره به اینکه از ابتدای شروع به کار شورا، باتوجه به وضعیت میدان ابوالمفاخر و اینکه به نوعی ورودی شهر است و دانشگاه بزرگمهر نیز در نزدیکی آن قرار دارد، قصد بهبود و ساماندهی آن را داشتیم. ما باتوجه به توافقات در شورای گذشته با میراث درخواست کردیم که نقشه جدید را ارائه دهد. ولی آقای بزرگمهر نقشه جامع و روشنی ارائه ندادند. طرح آقای بزرگمهر ۵۰۰ میلیون هزینه دربرداشت.در حالی که میراث ۳۰ میلیون بیشتر بودجه اختصاص نداده بود. در هیچ جای استان چنین مجموعهای از آثار ارزشمند باستانی را در یک نقطه نداریم. در مجموعه شهرداری مجدد نقشه ترسیم شد و شهرداری نیز ۲۰۰ میلیون بودجه به این امر اختصاص داد. با این وجود میراث فرهنگی نامه زد و خواست که کار متوقف شود. ما در حال حاضر فقط در پی ساماندهی مجموعه قبرستان در آن محل هستیم و به مجموعه بقعه و آرامگاه کاری نداشتهایم. میراث هماکنون خواستار جمعآوری ۱۵ میلیون تومان آجری که به این کار کمک کرده بود، است که ما هم گفتهایم مانعی ندارد. با نماینده شهرستان نیز رایزنی شده است و ایشان ضمن حمایت از ما، قول پیگیری و حل مشکل در تهران و بیرجند را دادهاند. در هرصورت ما بدون هماهنگی میراث فرهنگی کاری نکردهایم، اما این مشکلی است که باید میراث آن را حل کند.