سیاسی

شعر وادب فارسی احیاگر فرهنگ وتمدن ایران اسلامی

نسیم قائن ، شکرشکن شوند طوطیان هند زین قند پارسی که به بنگاله می رود
انتقال وتبادل فرهنگی از گذشته در سطح دنیا به روشهای مختلف انجام می گرفته است.تالیف کتب،ترجمه کتب،فعالیتهای آموزشی پژوهشی دانشگاهی،مهاجرت اقوام وملل به سایر کشورها ،جنگ وبسیاری از عوامل بیرونی ودرونی در انتقال فرهنگ موثر بوده اند.
شعر وادبیات نیز به عنوان یکی از عناصر تاثیرگذار در فرهنگ از دیر باز مورد توجه ملل وکشورهای مختلف بوده و از ابتدای زندگی انسان در لالایی های مادرانه وحتی تا انتهای زندگی فرد همراه او بوده است. در این میان گستره زبان وادبیات فارسی از هند تا تاجیکستان ،ایران ونیز فراگیر شدن آن در در دوره معاصر به عنوان رشته تحصیلی دانشگاهی در بسیاری از کشورهای جهان نشان از اقتدار وعظمت این زبان شیرین دارد.شاعران بلند آوازه ای همچون حافظ،سعدی،رودکی ،خیام،عطار در قرون اولیه اسلامی ونیز شهریار،پروین اعتصامی،نیما یوشیج،سهراب سپهری و… در دوران معاصر ونفوذشعری آنان که جهانگیر وعالمگیر شده است،همگی نشان از قدرت کلام این بلندهمتان وتاثیر گذاری فرهنگی والای شعر وادب فارسی در سطح جهان دارد.
پس از این مقدمه چنین باید گفت که:
روز ۲۷ شهریور (سالروز وفات استاد محمد حسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار) که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان روز ملی شعر وادب فارسی نام گرفته است،مرا برآن داشت تا مطلبی در این خصوص بنگارم .
آری نثر وشعر فارسی از سده سوم هجری تحت تاثیر عواملی گوناگون ظهور کرد ودر سده چهارم هجری به شکوفایی رسید.در قرون بعد با اعاده استقلال ایرانیان در سایه حیات ملی واجتماعی که ظهور یافت استقلال ادبی ایجاد شد.نثر وشعر فارسی که همزمان با تهاجم مغولان مانند دیگر عرصه های علمی به سراشیبی سقوط افتاده بود بعدها در دوران زندیه وقاجاریه از سستی وکم مایگی دور شد و به روش پیشینیان ادامه یافت.
به هرحال در گذشت این قرون واعصار شاعران وادبای متعددی ظهور یافتند که در آن میان استاد شهریار (محمد حسین بهجت تبریزی) شاعر ایرانی که به زبانهای فارسی وترکی اشعار شیوایی سروده است یکی از مرواریدهای درخشان عرصه شعر وادب فارسی است که نام ویاد اودر صفحه تاریخ به یادگار مانده است.
مهترین اثر استاد شهریار منظومه حیدربابا است که از شاهکارهای ادبیات ترکی آذربایجانی وی محسوب میشود.از غزل های مشهور فارسی وی نیز میتوان به علی ای همای رحمت وآمدی جانم به قربانت اشاره نمود.اردات به ائمه اطهار علیهم السلام بویژه علی بن ابیطاب(ع) ونیز شیفتگی وارادت به حافظ شیرازی از ویژگی های منحصر به فرد شعر این استاد بزرگ به شمار میرود.
در پایان ۲۷ شهریور روز شعر وادب فارسی را به شاعران ،ادبا ،اساتید دانشگاهی وفعالان عرصه فرهنگ ،شعر وادب فارسی استان عزیزمان تبریک عرض مینمایم.
امیر کوچی دانشجوی دکترای تاریخ وتمدن ملل اسلامی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا