زرندیه به قطب تولید شیر و گوشت استان مرکزی تبدیل میشود

به گزارش نسیم قائن ، شهرستان زرندیه از شهرهای مهم در بخش کشاورزی و دامپروری استان مرکزی به شمار میرود که تولیدات مهم آن شامل پسته، تولیدات گلخانهای و نیز دامپروری است.
بررسی وضعیت کشاورزی و دامپروری در شهرستان زرندیه موضوعی بود تا خبرنگاران تسنیم در مصاحبهای تفصیلی با “احمد قرهبیگلو” مدیرجهادکشاورزی زرندیه موضوعات مختلف این حوزه را به گفتوگو بنشینند.
مشروح گفتوگوی با “احمد قرهبیگلو” مدیرجهادکشاورزی زرندیه در زیر میآید:
برنامههای سازمان جهادکشاورزی در زرندیه برچه مبنایی تعریف شده است؟
قرهبیگلو: این سازمان برنامههای مدونی به منظور تامین امنیت غذایی و تولید محصول سالم را در اولویت برنامههای خود قرار داده است که یکی از وظایف اصلی آن در دو بخش طرحها و پروژههای خرد است که عموما مربوط به بهرهبرداران کوچک اعم از مشاغل خانگی و طرحهای کوچک زودبازده و استعداد موجود در منطقه مانند طرح تولید زعفران و گلمحمدی است.
چه اقدامات نوینی در بخش کشاورزی شضهرستان در دستور کار قرار دارد؟
قرهبیگلو: خوشبختانه به تازگی طرح تولید گلمحمدی و کشت زعفران در این شهرستان رونق گرفته و اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است و از دیگر برنامههای خوبی که در سطح کلان استان و شهرستان لحاظ شده اجرای طرح آبیاری نوین که به طبع در شهرستان برنامه های مفیدی در این راستا اجرا شده که با توسعه کشت گلخانهها زمینه توسعه کشتهای گلخانهای هموار شده است.
یکی از تولیدات مشهور و معروف شهر زرندیه پسته است، وضعیت پستهکاری در این شهرستان چگونه است؟
قرهبیگلو: علاوه بر محصولات زراعی این شهرستان در تولید محصولات باغی هم جز شاخصترین محصولات استان بوده و سطح زیرکشت پسته شهرستان ۹ هزار و ۵۰۰ هکتار است که ۸۰ درصد پسته کاری استان را در اختیار دارد که از این وسعت ۶ هزار و ۵۰۰ هکتار باغات پسته بارور میشوند و سالیانه بیش از ۱۱ هزار و ۵۰۰ تن پسته در این شهرستان تولید میشود.
پسته تولید شده ۴ رقم تجاری اعم از اکبری، احمدآقایی، فندقی و کله قوچی است که شهرستان زرندیه را به برند تبدیل کرده و همچنین استان مرکزی به لحاظ بسته رتبهبندی در سطح کشور رتبه ششم پسته کاری را به خود اختصاص داده و از نظر عملکرد نسبت به دیگر استانها پیشرو است و بیشترین عملکردرا در تولید پسته دارد.
متوسط تولید پسته در این شهرستان سالانه حدود ۲ تن در هکتار است یعنی ۲٫۵ برابر تولید کشور را داریم زیرا در سطح کشور حدود ۷۵۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم پسته تولید میشود.
باغات پسته شهرستان در ۲۰ تا ۲۵سال اخیر با رعایت ضوابط فنی و ارقام اصلاح شده احداث شده و تمام عملیات بعداز برداشت اعم از فراوری، پوست کنی، سورتبندی وبسته بندی در واحدهای فراوری مستقر در باغات پسته انجام میشود و حدود ۳۴ واحد ترمینال ضبط فراوری درشهرستان فعال هستند.
پسته تولید شده این شهرستان بیشتر به کشورهای اروپایی، آسیای شرقی، کشورهای عربی صادر میشود و در واقع ۸۰ درصد پسته زرندیه صادراتی است.
منطقه سلطان احمدلو حدود ۶ هزار هکتار و منطقه خشکرود حدود ۳ هزار هکتار پسته کاری دارد و حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هکتار از باغات پسته در شهرستان پراکنده است همچنین علاوه بر باغات پسته، باغات بادام و گردو نیز به روش جدید ارقام اصلاح شده کشت شده و نتایج خوبی هم به دست آمده که در حال توسعه آن هستیم.
در حوزه توسعه کشتهای گلخانهای چه اقداماتی تاکنون انجام شده است؟
قرهبیگلو: مهمترین برنامههای ما توسعه کشت گلخانهای است که تا به امروز حدود ۷٫۵ هکتار در سطح شهرستان گلخانه داشتیم که برنامه توسعه این بخش را جدی گرفته و برنامههایی تدوین کردیم که تا پایان سال این مساحت را به ۲۲٫۵ هکتار برسانیم در واقع سطح زیر کشت گلخانهای شهرستان ۳ برابر افزایش مییابد.
عمده طرح کشت گلخانهای مربوط به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) یک پروزه حدود ۵۰ هکتاری کشت گلخانه در ۳ فاز ۱۵ هکتاری در دست عملیات دارد که فاز نخست ۱۵ هکتاری آن تا پایان سال به بهرهبرداری میرسد تمامی تجهیزات و سیستم گلخانهای این پروژه از آخرین تکنولوزی روز دنیا تجهیز میشود که از کشور اسپانیا وارد میشود پیش بینی ما این است که در هفته دولت فاز نخست آن افتتاح شود.
در راستای کشت گلخانهای،کشتهای جدیدی مانند گل رز هلندی دربرنامه شهرستان قرار گرفته و برای نخستین بار در این شهرستان یک واحد گلخانه ۶ هزار هکتاری توسط بخش خصوصی اجرا شده و ۴ رقم پایهای گل رز هلندی در حال پرورش است که در هفته دولت به بهره برداری میرسد.
همچنین توسط بخش خصوصی شهرک گلخانهای این شهرستان در حال آماده سازی و زیرساخت است که قطعههای این شهرک گلخانهای قابلیت واگذاری دارد و بعد از بهره برداری زیرساختهای لازم زمینهای شهرک گلخانهای سرو زرندیه به سرمایهگذاران و متقاضیان واگذار میشود.
امسال هم در شهرک گلخانهای سرو زرندیه کشت نشاء، گیاه دارویی فبسالیس در داخل گلخانه به صورت آزمایشی اجرا و به فضای باز منتقل شد و برای نخستین بار در سطح ۲۵ هکتار با رروش آبیاری تیپ در حال پرورش است که نمونه این گیاه ارزش صادراتی دارد و میتواند برای کشور ارزآوری مفیدی داشته باشد.
در بخش تولید شترمرغ زرندیه جزو شهرهای مهم استان در این زمینه بوده، اقدامات در این زمینه چه بوده است؟
قرهبیگلو: شهرستان زرندیه دارای بزرگترین مجتمع پرورش شترمرغ است که در زمینی به مساحت ۵۰۰ هکتار جانمایی شده و دارای ۹۷ واحد بوده هریک از این واحدها حدود ۴ هکتار مساحت دارد که ظرفیت هرکدام ۳۰۰ قطعه است و درحال حاضر ۴ هزار و ۵۰۰ قطعه پرنده در این مجتمع در حال پرورش هستند.
هم اکنون حدود ۷۰ واحد تکمیل و به بهره برداری رسیده و مابقی هم در حال تکمیل و آماده سازی است که به طور کل ۲۹ هزار و صد قطعه ظرفیت پرورش شترمرغ این شهرستان است.
در حوزه تولید دام و طیور چه اقداماتی در زرندیه اتفاق افتاده است؟
قرهبیگلو: شهرستان زرندیه دربخش کشاورزی در زمینه تولید جوجه یک روزه با تولید ۸ میلیون و ۶۹۱ هزار قطعه جوجه یک روزه رتبه سوم استان و در تولید تخم مرغ با تولید ۸ هزار و ۷۴۵ تن در سال رتبه دوم استان در تولید گوشت قرمز با ظرفیت ۳ هزار و ۷۵۰ تن، شیر خام با ظرفیت ۲۵ هزار و ۷۲ تن رتبه ششم استان و در جوجهریزی مرغ گوشتی با دو میلیون و ۹۰ هزار قطعه رتبه ششم را از آن خود کرده است.
در حوزه دامپروری شهرستان چه برنامههای دیگری در دست اقدام دارید؟
قرهبیگلو: از دیگر برنامههای توسعه این شهرستان احداث دو واحد دامداری بزرگ صنعتی شیری هر یک با ظرفیت ۳ هزار راس با سرمایهگذاری بخش خصوصی و سرمایهگذاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره) است که در این راستا تمامی زیرساختها و و شرایط از جمله صدور مجوزه و دیگر موارد برای ایجاد این دو واحد هموار شده و پیشبینی میشود با اجرای کامل این طرحها به یکی از قطبهای تولید شیر و گوشت استان تبدیل شود.
منبع : تسنیم