دانشآموز و پیشگیری از آسیبها

به گزارش نسیم قائن ، برقراری امنیت پایدار در جامعه مسئولیت خطیری است که همه افراد جامعه در آن نقش دارند؛ تردیدی وجود ندارد که در هر جامعهای فقط افراد مجرم و تبهکار هستند که از فقدان نظم و امنیت خشنود خواهند شد. نیروی انتظامی به عنوان متولی اصلی نظم و امنیت در جامعه، تنها با همکاری و مشارکت دلسوزانه و همهجانبه مردم قادر خواهد بود تا با ناهنجاریها و مسخ ارزشها مقابله کرده و مجرمان و تبهکاران را از دستیابی به اهداف شوم و پلیدشان مأیوس نماید.
دانشآموزان طیف وسیعی از جامعه میباشند که سهم بسیار زیادی در تولید امنیت دارند و پلیس همواره تلاش نموده است تا از طریق وزارت آموزش و پرورش تعامل خوبی با این عزیزان برقرار سازد. از طرف دیگر افراد سودجو و خودفروخته نیز تلاش میکنند تا با سوء استفاده از این طیف وسیع، جامعه را به سمت ناامنی سوق داده و به اصطلاح از آب گلآلود ماهی بگیرند.
در این نوشتار سعی نمودهایم تا مهمترین آسیبهایی که شما دانشآموزان عزیز را تهدید میکند، مورد بررسی قرار داده و نکاتی را به منظور پیشگیری از این آسیبها با بیانی ساده و دوستانه ارائه کنیم. یقین بدانید که دغدغهی پلیس، سلامت جسم و روح شما در تمام دوران زندگی و فراتر از دوران تحصیل میباشد؛ چرا که سلامت شما سلامت خانوادهی آینده شما را تضمین میکند و سلامت خانواده شما نیز ضامن سلامت و امنیت جامعه خواهد بود.
چه آسیبهایی ممکن است یک دانشآموز پسر دبیرستانی را تهدید کند؟
مصرف سیگار و مواد مخدر :
«مسیر مدرسه به خونه، کم نیاوردن جلوی دوستان، احساس بزرگ شدن و آخرشم سیگاری شدن…»
شاید این جملههای نصفه و نیمه، الآن برای خیلی از سیگاریها یادآور خاطراتی تلخ باشه. اونا نمیخواستن سیگاری بشن؛ اما شدن و حالا باید به جز تحمل عوارض مصرف سیگار، با هر خبر و مقالهای در مورد این عوارض تنشون هم بلرزه. تازه اگه این سیگاری شدن مقدمه مصرف مواد و اعتیاد شده باشه که دیگه واویلا…
یه «نه» محکم و قاطع، میتونست همه چیزو عوض کنه؛ ولی …
و اما اونایی که تا الآن سیگار نکشیدن، به نفعشونه که بازم نکشن؛ چون نکشیدنش خیلی راحتتر از ترک کردنشه.
در مورد مواد مخدر و روانگردان هم شاید خیلی شنیده باشین؛ فقط همین قدر بدونین که همه افراد معتاد دوست داشتن تفریحی مصرف کنن؛ اما واقعاً چی باعث شد که نتونن؟ اعتیاد فرایندی داره که برای جسم همه افراد کم و بیش یکسانه و تفاوتها اون قدر نیست که بشه گفت فرد خاصی در برابر اعتیاد مصونیت داره. شاید مشکل اصلی این باشه که بعضیا میخوان هر چیزی رو خودشون تجربه کنن؟
میدونین کسی که بخواد مصرف مواد رو تجربه کنه و معتاد نشه مثل کیه؟ مثل یه فرد عادی که پشت به درهای عمیق و لبه پرتگاه ایستاده و فقط پنجه پای اون روی زمینه و مثل فنر بالا و پایین میره…
چقدر خوبه که آدم جلوی مثلاً دوستاش کم نیاره … اما چه جوری؟ اینجوری که محکم و قاطع بتونه تعارف مستقیم یا غیر مستقیم اونا رو رد کنه و …
نزاع و درگیری :
«اگه مردی بیرون مدرسه وایستا …» ؛ این جملهایه که میتونه مقدمه یه دعوای آنچنانی بشه. دعوایی که سرنوشت اون معلوم نیست… ممکنه که به یک دوستی پایدار ختم بشه یا خدای ناکرده به سیاهپوش شدن یک یا دو خونواده. شاید هم هیچ کدوم از اینا… ولی هر چی که هست شروع اون با یک حرف یا عمل قبیح یا حداقل یه اشتباه کوچیک یا بزرگه.
همونطور که ممکنه دلایل زیادی برای شروع یه درگیری وجود داشته باشه، دلایل زیادی هم وجود داره که ثابت کنه این کار با عقل مغایرت داره. چند مورد از این دلیلها رو ما بهتون میگیم؛ هر چند بیشتر شما خودتون استادین.
یه جرقه کوچیک میتونه بزرگترین آتیشسوزیها رو باعث بشه…
هیچ تضمینی وجود نداره که یه بزن بزن معمولی، به یه قتل یا نقص عضو دائم منجر نشه.
یه درگیری میتونه موجب یه کینه دیرینه بشه و روان آدمو تا مدتها به هم بریزه.
یه نزاع و درگیری میتونه سابقه فرد رو خراب کنه و خود زمینهای برای بروز هنجارشکنیهای بیشتر بشه.
راهحلهای خیلی بهتری برای حل اختلاف با دیگران وجود داره که فقط نیاز به آموختن کمی مهارت داره.
افتادن در دام مفاسد اخلاقی :
نمیشه منکر این شد که خیلی از انحرافات اخلاقی، به واسطه معاشرت و همنشینی با گروه همسالان رخ میده؛ تبادل فیلمهای غیر اخلاقی از طریق CD یا بلوتوث، شرکت در پارتیهای شبانه و مصرف مشروبات الکلی، رابطه با جنس مخالف، مزاحمت برای نوامیس مردم و مانند اینها واقعیتهای تلخی هستند که نمیشه حرفی از اونا نزد و انتظار داشت که همه چیز خود به خود درست بشه.
چیزی که روشنه اینه که فساد اخلاقی روح آدمیزاد رو پلید میکنه و مشکلات ناشی از اون فرد و جامعه رو به انحطاط میکشونه؛ ارتکاب بسیاری از این گناهان و جرایم، میتونه راه توبه و اصلاح فرد را ببنده یا بسیار سخت کنه. متأسفانه خیلی از جوونا انجام این کارها رو جزء ویژگیهای دوران مجردی میدونن؛ اما غافلن از این که پاک بودن در دوران تأهل نیازمند پاک موندن در دوران تجرد و نوجوونیه.
خلاصه این که خودتون هم میدونین که برای بیاعتنایی به درس و در نهایت شکست تحصیلی، دلایل یا بهتره بگیم بهانههای زیادی وجود داره ؛ اما میشه یه جور دیگه هم به قضیه نگاه کرد :
«همت و تلاش هدفمند برای درس خوندن درست و حسابی، خودش میتونه از افتادن در دام خیلی از آسیبها پیشگیری کنه». چیزای دیگهای هم هست که به اونا اشاره میکنیم:
تلاش برای برقراری رابطه خوب و صمیمانه با والدین که بدون تردید خیرخواهترین افراد نسبت به شما هستن.
دقت در انتخاب دوست که میتونه تأثیر زیادی در سرنوشت هر فرد داشته باشه.
آموختن مهارتهای دهگانه زندگی به وبژه مهارت رفتار قاطعانه که دستیابی به منابع اون کار سختی هم نیست.
مراجعه به افراد مشاور (اعم از مشاورین مدرسه و مشاورین نیروی انتظامی مستقر در کلانتریها) در مواقع لزوم.
معاونت اجتماعی نیروی انتظامی شهرستان قاینات