سیاسی

حکایت «بله»هایی که دیر گفته می‌شوند

به گزارش نسیم قائن ، بنابر آمار مربوط به سال ۱۳۹۱ در ایران بیشترین ازدواج مابین پسران ۲۰ تا ۲۴ سال و دخترانی از سن ۱۵ تا ۱۹ سال انجام می‌شود، آمارها و شاخص‌های متعددی، از موفق‌تربودن ازدواج‌های صورت گرفته در سنین ۲۰ تا ۲۴ سالگی حکایت دارند، براساس آمارهایی که بدست آمده، بهترین ازدواج‌ها در بین سنین ۲۰ تا ۲۴ رخ می‌دهد و با بالا رفتن سن ازدواج، تعداد طلاق در زنان از ۶ به ۲۲٫۵ درصد و در مردان از ۵٫۶ به ۳۲ درصد افزایش یافته‌است.
منابع پژوهشی حکایت از آن دارند که دختران به دلیل مسکن‌نداشتنِ پسران، و موقعیت‌اشتغال و ادامه‌تحصیلی که خودشان دارند از ازدواج دوری می‌کنند و تصمیم می‌گیرند تا سن ۳۰ سالگی مجرد مانده و بعد در شرایطی کاملاً مناسب ازدواج کنند. این‌همه در حالیست که برخی والدین نگران فرزندان‌شان و به خصوص دختران هستند چرا که دوست ندارند بعد از مرگ آنها ازدواج کنند و کسی نباشد که در راستای انتخاب همسر و زندگی، آنها را راهنمایی کند، درمقابل گفته‌می‌شود دختران تمایلی به ازدواج ندارند چون احساس می‌کنند تأهل برای آنها و آینده و پیشرفتشان سد است.
به عقیده برخی کارشناسان درگذشته، پدر و مادر، احساس مسئولیت بیشتری می‌کردند ولی در حال حاضر این احساس مسئولیت کاهش یافته و فضای سنتی از بین رفته‌است، و مسئولیت‌پذیری پدر و مادر کمتر شده‌است و درنتیجه مشکلاتی، مانند مسکن در این راستا وجود دارد که سن ازدواج را در کشورِایران، بالاتر می‌برد.
بر اساس آمار منتشر شده در سایت اداره کل ثبت احوال خراسان جنوبی در سه ماهه اول سال ۱۳۹۳ بیشترین ازدواج مردان بین گروه سنی ۲۰-۲۴ سال با رقم ۱۰۸۴ و زنان بین گروه سنی ۱۵-۱۹ سال با رقم ۸۹۳ نفر بوده است.
به گزارش ایسنا، با توجه به وقایع ازدواج ثبت شده میانگین سن ازدواج مردان و زنان در استان خراسان جنوبی به ترتیب برابر با ۰۸/۲۶ و ۸۹/۲۱ سال می باشد.
۲۳-۱۸، سن طلایی ازدواج برای دختران
فرامز سنگری، یک جامعه‌شناس در گفتگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه فاکتور‌های تعیین سن بلوغ می‌تواند قانون ، شرایط محیطی و رشد جسمانی باشد گفت: طبق قانون مدنی ایران سن بلوغ برای پسر ها ۱۵ سال تمام قمری و دختر ۹ سال تمام قمری می باشد ومعمولاً این سن متاثر از آب وهوا هم هست .
وی ادامه داد: البه در تمام کشور ها ملاک و مبنای اصلی سن ازدواج سن قانونی است هرچند دختر و یا پسر به بلوغ جسمانی و فکری رسیده باشند ولی برای اقدام به ازدواج باید دستور محاکم قضایی را داشته باشدکه امروزه با توجه به عوامل بسیاری این سن دستخوش تغییر شده و سن ازدواج بالا رفته است بطوری که امروزه نسبت به گذشته فاصله سنی زن ومرد به هم نزدیک شده است و شاهد ازدواج های رو به رشد پسران با دختران بزرگتر از خود هستیم .
وی مناسب‌ترین سن برای ازدواج برای دختران را ۲۳-۱۸ دانست و تصریح کرد: این سنین دوران طلایی ازدواج است که بعداز این سن به مرور شانس ازدواج کم وکمتر می شود و برای پسر ها بهترین سن ازدواج ۳۰-۲۵سالگی است .
خطرات ازدواج دیرهنگام جدی گرفته شود
این مدرس دانشگاه در باب مهمترین ملاک­ها برای ازدواج موفق جوانان نیز گفت: اگر در بحث ازدواج در دین مبین اسلام دقت و توجه نماییم بسیاری از دستورات پایه‌ای و اساسی در دوام و بقاء ازدواج که امروزه در قالب تئوری­های جامعه شناسی و روانشناسی مورد استفاده قرار می‌گیرد و در کتب دینی مثل قرآن کریم، نهج الفصاحه، نهج البلاغه، صحیفه سجادیه و… وجود دارد که به عنوان نمونه می­توان به هم کفو بودن زوجین ، مشورت و… اشاره کرد که امروزه ملاک هم کفو بودن و … که تحت عنوان بایدهای ازدواج از آنها یاد می‌شود به فاکتور زیبایی خلاصه شده و بقیه عوامل اثر گذار در دوام و بقاء ازدواج نادیده گرفته شده بطوری که امروزه ما با انواع جدید ازدواج اینترنتی ، خیابانی ، سفید و..رویرو شده‌ایم.
سنگری، نبود فرد مورد علاقه، مشکلات اقتصادی، ادامه تحصیل، عدم تفاهم خانواده­ها ، بیکاری ، وسواس بیش از حد در انتخاب، حس خودبرتر بینی و…. را از مهمترین عوامل تاثیر گذاردر تاخیر در ازدواج ذکر کرد.
وی با تاکید بر اینکه افزایش سن اثرات متفاوتی در دو جنس دختر و پسر دارد گفت: افسردگی ، بی‌حالی ، بی‌حوصلگی، سردر گمی، احساس خجالت وشرمندگی، احساس دردسر وسربارشدن برای والدین، کم شدن شانس ازدواج وانتخاب عجولانه خصوصاً دختران، کاهش زمان باروری دختران، ازدست دادن انگیزه ازدواج، و … را از مهمترین اثرات منفی تاخیر ازدواج برای دختران برشمرد.
وی افزود: پسران نیز با افزایش سن در انتخاب دچار مشکل می شوند واز طرف دیگر معمولاً پسران دختران کوچکتراز خود را برا ی ازدواج انتخاب می کنند که این فاصله سنی زیاد زمینه را برای اختلافات خانوادگی فراهم می کند.
هنوز نتوانسته‌ایم در امر ازدواج بین سنت و مدرنیته تعادل برقرار کنیم
این استاد جامعه شناس در پاسخ به این سوال که سنت و مدرنیته چه میزان در زمان ازدواج نقش دارند؟ گفت: در جامعه ما بزرگان بر پدال ترمز( سنت ) می کوبند و جوانان بر پدال گاز ( مدرنیته) و هنوز نتوانسته ایم یک تعادل درست بین ترمز وگاز برقرار کنیم و متاسفانه با روندی که روبه رشد است پدال ترمز از کار افتاده و جوانان بر پدال گاز کماکان فشار می دهند که این نشان از شکاف بزرگ نسلی بین پیر وجوان است .
سنگری خاطر نشان کرد: بزرگان ما با تاسی از انعطاف مبانی دینی می توانند زمینه هماهنگی سنت و مدرنیته را فراهم کرده و جوانان هم با استفاده از تجربیات بزرگان زمینه تحکیم خانواده را فراهم آورند.
مشکلات روحی و روانی از مهمترین آسیب‌های تاخیر در ازدواج
حجت الاسلام و المسلمین حسن سیدی، نماینده ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، سن مناسب برای ازدواج جوانان را ۱۸ تا ۲۴ سالگی عنوان کرد و اظهار کرد: در ازدواج باید معیار اصلی ایمان ، صداقت ، اعتماد و اصالت مدنظر باشد .
وی بر رعایت اصول ازدواج آسان از سوی خانواده‌ها تاکید کرد و افزود: پرهیز از تجملات، عدم بهانه گیری برای تحصیل دختران و پسران می تواند در انجام ازدواج به موقع موثر باشد.
وی مشکلات روحی و روانی را از مهمترین آسیب‌های تاخیر در ازدواج برشمرد و ادامه داد: در این مسیر والدین بهترین راهنمایان برای جوانان هستند.
تاکید بر ورود خیرین به عرصه ازدواج جوانان
نماینده ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، توجه به امر ازدواج و تاهل در استخدام­ها را راهی برای تشویق جوانان به ازدواج دانست و گفت: دولتمردان و خیرین در امر اشتغال باید تلاش نمایند تا جوان ما دغدغه اقتصادی برای ازدواج نداشته باشند.
حجت الاسلام سیدی بر ورود خیرین به عرصه ازدواج تاکید کرد و افزود: متأسفانه سرمایه فراوانی در امور خیریه که هیچ سودی ندارد هزینه می شود اما در امر ازدواج ، تهیه مسکن و جهیزیه تلاش کمتری صورت می‌گیرد .
وی خاطر نشان کرد: البته نیاز است دختران و پسران توقعات را کم کنند چرا که مراسم با هزینه بالا هیچ سودی در تضمین زندگی مطلوب و خوشبخت نداردبلکه ایمان عامل اصلی ماندگاری یک زندگی است.
در امر ازدواج نباید فقط به قضا و قدر دلخوش کنیم
نماینده ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، ضمن توصیه به جوانان برای اقدام به موقع در امر ازدواج گفت: پرهیز از ارتباطات غیر شرعی می تواند عامل در ایجاد انگیزه برای ازدواج سالم باشد.
حجت الاسلام سیدی در پایان سخنانش در پاسخ به این سوال که چه میزان قضا و قدر الهی در تاخیر ازدواج تاثیر گذار است گفت: به مصداق آیات شریف قرآن هر چه به سر انسانها می آید؛ ثمره کار خود آنهاست. و خود سرنوشت خود را رقم می زنند لذا در امر ازدواج هم نباید فقط به قضا و قدر دلخوش کنیم خداوند به انسان عقل عطا کرده که بزرگترین سرمایه است این قضا و قدر الهی است.
افزایش سن ازدواج زنگ خطری برای مرگ و میر مادر باردار
دبیر انجمن علمی متخصصان زنان و مامایی ایران نیز در جریان کنفرانس بیماری های قلبی در بارداری از این گفته که افزایش سن ازدواج و به دنبال آن افزایش سن بارداری می‌تواند زنگ خطری برای مادران باردار و مرگ و میر آنها باشد.دکتر نسیم سنجری افزود: افزایش سن ازدواج و بدنبال آن بالا رفتن سن بارداری در کشور می‌تواند مادران باردار را با خطر ابتلا به بیماری‌های مختلفی از جمله بیماری‌های قلبی که به عنوان سومین عامل مرگ و میر مادران باردار شناخته شده، روبرو کند.
گزارش از عصمت برزجی
منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا