اعتبارات دوبانده سازی جاده های خراسان جنوبی ،نوشدارو پس از مرگ سهراب

به گزارش نسیم قائن ، سهم امسال خراسان جنوبی از حوزه ارتقای شریان های مواصلاتی استان به استان های همجوار و کشور همسایه ۱۴ پروژه مشترک دوبانده سازی بین استانی و کشوری است که برای اهداف و برنامه های تعیین شده در این سال از محل منابع ملی ۱۴۰ میلیارد تومان اعتبار مصوب شده است و ۸۰ میلیارد تومان نصیب خراسان جنوبی خواهد شد.
موضوع دیگر این که تاکنون هرکدام از این پروژه ها هم تخصیص هایی در قالب اسناد خزانه اسلامی داشته است اما چون روند پرداخت این اسناد زمان بر بوده تاکنون هیچ اعتباری در قالب اسناد خزانه اسلامی به پیمانکاران حاضر در محورهای مواصلاتی خراسان جنوبی و استان های همجوار و کشور همسایه پرداخت نشده است و این پیمانکاران هم با دیون دراین محورها مشغول به کارند تا در پایان سال مالی بتوانند ۱۰۰ کیلومتر جاده را با ارتقای مشخصات دوبانده تحویل دهند.
سوال این جاست که اوضاع و احوال مالی و پیشرفت فیزیکی محورهای مواصلاتی درون و برون مرزی استان چگونه است و کارها به چه صورت پیش می رود؟
پاسخ این پرسش را هم مدیرکل راه و شهرسازی استان به عنوان متولی امر می دهد و به تشریح وضعیت این پروژه ها در سال ۹۶ می پردازد.
بیرجند-زاهدان
مهندس«مهدی جعفری» ابتدا از پروژه دوبانده سازی محور بیرجند- زاهدان شروع می کند و اشاره ای به این دارد که اکنون ۳ پیمانکار در محدوده هایی بعد از شهرهای شوسف، مود و نهبندان آن هم هر کدام با برعهده داشتن عملیات اجرایی ۵ کیلومتر مشغول به کار هستند که ۵ کیلومتر در محدوده شهر شوسف در دست اجرا بوده و ۱۰ کیلومتر بعد از شهرهای مود و نهبندان آماده آسفالت است.
به علاوه عملیات اجرای آسفالت این ۱۰ کیلومتر هم به زودی شروع خواهد شد.
وی تخصیص اعتبار این پروژه را از محل اسناد خزانه اسلامی به صورت صد درصد می داند و این موضوع را هم متذکر می شود که هنوز پرداختی به پیمانکاران درمحور بیرجند- زاهدان انجام نشده زیرا روند اداری تحویل اسناد خزانه اسلامی طولانی است.
اعتبار مصوب محور بیرجند- زاهدان هم در سال ۹۶ بنابر اطلاع وی ۵ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان است که این رقم بین خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان مشترک است اما رقم تخصیص یافته این پروژه تاکنون ۱۱ میلیارد تومان بود که حدود ۲ برابر رقم مصوب است.
این محور ۲۴۶ کیلومتر طول دارد که ۳۰ کیلومتر آن از سمت بیرجند ارتقای مشخصات یافته و دوبانده شده و ۵۷ کیلومتر دیگر از محور یاد شده نیز دوبانده است که با این تفاسیر در محدوده خراسان جنوبی ۱۹۰ کیلومتر باقی مانده تا دوبانده شود.
دیهوک-راور
شریان اصلی دیگر در خراسان جنوبی محورکرمان – راور- دیهوک است که از آن به عنوان دیهوک – راور یاد می شود.
این شریان مواصلاتی ۲۰۲ کیلومتر است و ۷۱ کیلومتر آن طی سه سال اخیر بازگشایی شده و زیربار ترافیک رفته و ۲۹ کیلومتر هم قرار است امسال به بهره برداری برسد تا نیمی از این محور ارتقای مشخصات یافته و دوبانده شود.
آن طور که مدیرکل راه و شهرسازی استان می گوید: این پروژه که بین خراسان جنوبی و کرمان مشترک است یک میلیارد و ۴۱۵ میلیون تومان اعتبار مصوب دارد که ۸۹ درصد آن در قالب اسناد خزانه اسلامی تخصیص یافته اما هنوز به پیمانکاران پرداختی انجام نشده است زیرا همان مشکل طی کردن روند اداری اسناد خزانه اسلامی بر این منابع اعتباری تخصیصی مترتب است.
۱۷ کیلومتر از آسفالت سطحی این محور مشترک بین خراسان جنوبی و اصفهان هم در دست اجراست و تلاش ها بر این است که هرچه سریع تر باند دوم محور طبس- اصفهان بازگشایی شود.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اعتبار مصوب این محور مواصلاتی مشترک درون مرزی خراسان جنوبی را برای امسال یک میلیارد و ۳۴۷ میلیون تومان اعلام می کند و تخصیص منابع مالی آن را هم تاکنون ۸۲ درصد می داند.
قاین –خواف
دیگر محوری که «جعفری» از آن سخن به میان آورد و جزو پروژه های تعریف شده برای امسال است جاده قاین- خواف بوده که ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان اعتبار برای این پروژه در سال ۹۶ در نظر گرفته شده است و این بودجه مصوب هم مشترک بین خراسان جنوبی و رضوی است.
تخصیص اعتبار پروژه هم به گفته وی تاکنون ۶۲ درصد بوده که سهم خراسان جنوبی از این بابت ۳۰ درصد بیشتر نیست.
به علاوه از این مسیر هم ۸ کیلومتر آسفالت شده و دو کیلومتر باقی مانده است که اگر این دو کیلومتر باقی مانده آسفالت شود باند دوم حدفاصل قاین تا خواف تکمیل می شود.
دیگر این که از سه راهی خواف تا زیرکوه نیز باند دوم آن تکمیل شده اما هنوز ۱۵ کیلومتر آن زیر بار ترافیک نرفته و منتظر تحویل گرفتن آن توسط پلیس راه هستیم. متولی حوزه راه و شهرسازی استان دیگر محوری را که این اداره کل ارتقای مشخصات آن را برای دوبانده کردن در دستور کار دارد محور سه راهی روم- سرایان است و اعتبار آن را هم چندان قابل ملاحظه نمی داند.
به گفته«جعفری» اعتبار این پروژه ۸۶۸ میلیون تومان است که ۵ کیلومتر از این مسیر آسفالت شده و آسفالت ۵ کیلومتر دیگر آن هم انجام می شود و زمانی که ارتقای این محور به ۱۰ کیلومتر یعنی به روستای آفریز رسید زیر بار ترافیک می رود.
طبس- یزد محور دیگری است که ۶ کیلومتر آن آسفالت شده و اداره کل راه و شهرسازی استان به دنبال این است که ۵ کیلومتر از این ۶ کیلومتر را زیر بار ترافیک ببرد.
آن طور که مدیرکل راه و شهرسازی استان می گوید: این محور ۱۴ میلیارد تومان اعتبار دارد و تخصیص آن هم هر میزان باشد بین خراسان جنوبی و یزد مشترک است، البته این محور مشکل اعتباری هم ندارد.
محور دلهره
هرچند همه محورهایی که پیمانکاران در آن مشغول به کارند جزو کریدورهای مهم و حساس خراسان جنوبی برای اتصال به شاهراه های کشور به حساب می آید اما در این بین محور بیرجند- قاین را شاید بتوان حساس ترین محور در استان نامید طوری که از آن به عنوان محور دلهره، جاده مرگ و… به واسطه تصادف های خونین زیادی که در آن رخ داده یاد می شود و در کانون توجه قرار گرفته است.
به علاوه زوم همه مردم و مسئولان هم روی این محور است تا هر طور شده عملیات دوبانده سازی آن به اتمام برسد و تا حد زیادی مخاطرات جانی و مالی این محور کاهش یابد اما این که چقدر از پس این مطالبه مردمی برآمدند سوالی است که بارها از مسئولان مرتبط دراین زمینه پرسیده شده است و بازهم پرسیده خواهد شد تا زمانی که به سرانجام برسد. در این محور بنابر اطلاع «جعفری» سه پیمانکار مشغول به کار هستند و این محور هم با نام بیرجند- قاین- فیض آباد- بجستان- فردوس – دیهوک شناخته می شود که بین خراسان جنوبی و رضوی مشترک است.
در محور بیرجند- قاین در مهر ماه ۱۹ کیلومتر زیربار ترافیک رفت و ۲٫۵ کیلومتر دیگر هم آسفالت شده اما هنوز بازگشایی نشده است.
علاوه براین در محدوده گردنه خونیک هم قرار شده به دلیل تصادفاتی که رخ می دهد تکمیل باند دوم آن تسریع شود.
وی اشاره ای به مذاکره ای که استاندار خراسان جنوبی به تازگی با معاون وزیر راه و شهرسازی استان در مورد این محور داشته است می کند و می افزاید: مقرر شده علاوه بر اعتبار مصوب از سایر منابع هم بودجه ای به آن تخصیص یابد.
همچنین در سال ۹۷ هم ردیف اعتباری آن افزایش چشمگیری خواهد داشت.
به گفته وی تاکنون ۱۷٫۵ میلیارد تومان اعتبار اسناد خزانه آن تخصیص یافته اما چون اسناد خزانه و روند اداری آن طولانی است هنوز به پیمانکاران بودجه پرداخت نشده است.
میل۷۸- فراه
جاده میل ۷۸ به فراه افغانستان هم تنها پروژه جاده ای فرامرزی خراسان جنوبی به حساب می آید که به گفته مدیرکل راه و شهرسازی استان امسال ۱۰ میلیارد تومان اعتبار مصوب دارد و به زودی هم عملیات اجرایی ۶۰ کیلومتر باقی مانده از این مسیر آغاز خواهد شد. «جعفری» سرجمع منابع ملی پروژه های دوبانده سازی درون و برون مرزی استان را در سال ۹۶، ۱۴۰ میلیارد تومان اعلام می کند که بین خراسان جنوبی و دیگر استان ها و کشور افغانستان مشترک است و سهم خراسان جنوبی از این منابع ۸۰ میلیارد تومان است.
خراسان جنوبی