سیاسی

آیا فرهنگ و هنر ایران از اکسپوی آستانه حذف می‌شود / وزارت صنعت و معدن را چه به هنر و فرهنگ

به گزارش نسیم قائن ، مجموعه نمایشگاه‌های جهانی «اکسپو ۲۰۱۷ آستانه» با تمرکز بر موضوع انرژی‌های آینده و کنترل استفاده از سوخت‌های فسیلی رسما در کشور قزاقستان آغاز به کار کرد. این مجموعه نمایشگاه جهانی که از تاریخ ۱۰ ژوئن تا ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۷ (۲۰ خرداد تا ۱۹ شهریور) در شهر آستانه کشور قزاقستان برگزار می‌شود.
«اکسپو ۲۰۱۷ آستانه» با شعار «انرژی آینده» به بحث و توسعه دانش در جهت کنترل مصرف انرژی در سیاره زمین، کنترل استفاده از سوخت‌های فسیلی و به حداقل‌ رساندن آسیب‌های محیطی می‌پردازد.
«شی جین پینگ»، رئیس جمهور چین، «نارندرا مودی» نخست وزیر هند، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه، «نواز شریف» نخست وزیر پاکستان و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان از جمله میهمانان ویژه افتتاحیه اکسپو ۲۰۱۷ بودند.
یکی از مهمترین بخش‌های اکسپو، رخدادهای هنری و فرهنگی آن است. بسیاری از کشورها در کنار حضورشان در بخش‌های دیگر، فرصت را غنیمت می‌شمارند تا فرهنگ و هنرشان را به جهانیان بشناسانند.
تا امروز برگزاری حدود سه هزار نمایش هنری در شاخه‌های موسیقی و رقص‌های محلی و سنتی کشورهای مختلف در اکسپو پیش‌بینی شده است. مکان‌هایی که برای امور فرهنگی و هنری در نظر گرفته شده، به جز محل برگزاری مراسم‌های روز ملی کشورها، دو سالن آمفی تئاتر و مرکز هنری در معماری اکسپو وجود دارد که ظرفیتی برای برنامه هنری کشورهاست. همچنین سالن‌های خارج از سایت اکسپو مانند موزه ملی قزاقستان و سالن اپرای آستانه پذیرای برنامه‌های جنبی این رویداد هنری با مشارکت سایر کشورهاست.
قزاقستان برای اجرا در حاشیه اکسپو برنامه‌های فرهنگی و هنری مفصلی در نظر گرفته که این برنامه‌ها با مشارکت سایر ملل اجرا خواهد شد. در واقع برنامه‌هایی در سطح فراگیرتر و اجراهای صحنه‌ای مفصل به سالن‌های داخل شهر آستانه منتقل شده است و تقریبا تمام روزها این سالن‌ها میزبان برنامه‌های جنبی اکسپو هستند.
بیایید نگاهی به برخی از این برنامه‌ها داشته باشیم که ایران هیچ همکاری در برگزاری آنها ندارد:
– فستیوال بین‌المللی هنر باله با حضور کشورهای اورآسیا و چندین کشور میهمان
– پروژه علمی و فرهنگی آبای و آلاش
– سیزدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم اوراسیا
– رالی بین‌المللی جاده ابریشم
– تور تئاتر کمدی موزیکال کره
– جشنواره ملی تئاتر قزاقستان
– تور تئاتر ملی آلمان
– تور تئاتر درامیک آلمان با دو نمایش مختلف
– کنسرت آنسامبل کلاسیک قزاقستان
– فینال مسابقات بین‌المللی خواننده های جوان اپرا
– بی‌ینال بینالمللی مجسمه با عنوان «هنر انرژی»
– برنامه تئاتر ایالتی روسیه با اجرای تئاتر کودک و نوجوان
– اجرای تئاتر ایالتی روسیه
– کنسرت خواننده مطرح اپرا (اسپانیایی) پلاسیدو دومینگو
– پروژه بین‌المللی فرهنگی هنری تایپوگرافی بر جاده ابریشم با حمایت یونسکو
– دو اجرای متفاوت تئاتر توسط آکادمی تئاتر روسیه
– نمایشگاه بین‌المللی هنرمندان تجسمی جوان art- dala
– برنامه ترک ویژن و مسابقه موزیک پاپ
– چندین نمایشگاه توسط کشورهای مختلف مانند چین و مصر(آشنایی با تاریخ و فرهنگ مصر) در موزه ملی قزاقستان
– مسابقه هنرهای بومی قزاقستان
– کنسرت گروه موسیقی پاپ از روسیه
– پروژه موسیقی تلفیقی کلاسیک و راک با عنوان تقاطع کلاسیک توسط هنرمندان ایتالیایی
– پرفورمنس ترکیبی از روسیه و ایتالیا
– همکاری با بنیاد باله فرانسه و طراحی چند اجرا در مدت اکسپو
– مسابقه بین‌المللی خوانندگی بی بی گل
– اجرای ارکستر برلین
– اجرای برگزیده مسابقه ارکسترهای جوان که در اکسپوی میلان برگزار شده بود
– اجرای موسیقی کلاسیک توسط هنرمندان سوییسی
– اجرای نوازنده ایتالیایی مطرح پیانو
این همه برنامه‌ی فرهنگی و هنری و دریغ از حضوری کم‌رنگ برای ایران و فرهنگ ایرانی و اسلامی. ما که این همه دم از فرهنگ و هنر می‌زنیم ما که این هم ادعای فرهنگ و هنر اسلامی ایرانی داریم در این برنامه‌های جهانی که چشم جهان به سویشان هست، جایی نداریم. البته در اکسپوی میلان گروه‌هایی از هنرمندان ما حضور داشتند و برنامه‌هایی هم اجرا کردند. برای اکسپوی قزاقستان هم برنامه‌ریزی‌هایی برای حضور برخی از گروه‌های هنری و فرهنگی ایران شده است اما به نظر می‌رسد مسئولان با درایت وزارت صنعت، معدن و تجارت قصد دارند همین اندک حضور فرهنگی و هنری را هم از ایران بگیرند.
اکنون که افتتاحیه اکسپوی قزاقستان برگزار شده و این اکسپو تا سه ماه دیگر به فعالیتش ادامه می‌دهد، به نظر می‌رسد که مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت تصمیم گرفته‌اند به بهانه‌ی صرفه‌جویی در هزینه‌ها، برنامه‌های فرهنگی و هنری ایران در اکسپوی قزاقستان را حذف کنند.
به هر روی شاید از نظر نعمت‌زاده و وزارت زیرنظرش فرهنگ هیچ اهمیتی ندارد. شاید هزینه‌های میلیاردی برای بخش‌های دیگر آنقدر اهمیت دارد که نتوان ته‌مانده‌ی این بودجه‌ها را برای فرهنگ و هنر خرج کرد. جالب است که وقتی بحث صرفه‌جویی می‌شود، نخستین گزینه برای حذف، فرهنگ و هنر است. البته از مسئولانی که اهمیت فرهنگ و هنر را نمی‌دانند، بیش از این هم نباید انتظار داشت.
باید منتظر ماند و دید که در روزهای آینده دولت دوازدهم در این باره چه تصمیمی می‌گیرند. دولتی که با حمایت گسترده اهالی فرهنگ و هنر روی کار آمد.
مجموع مساحت برگزاری نمایشگاه جهانی اکسپو ۲۰۱۷ آستانه، ۱۷۴ هکتار است که ۲۵ دهکتار آن به فضای نمایشگاهی اکسپو اختصاص شامل پاویون‌های بین‌المللی بیش از ۱۰۰ کشور جهان، پاویون‌های موضوعی اختصاص یافته است.
سمبل این رویداد جهانی نیز پاویون کشور میزبان قزاقستان معرفی شده که به شکل یک کُره بسیار بزرگ طراحی شده که شامل مواردی چون موزه‌ آینده و موزه ویژه تاریخ کشور قزاقستان نیز می‌شود.
بیش از ۱۱۵ کشور و ۲۲ سازمان بین‌المللی در نمایشگاه اکسپو ۲۰۱۷ آستانه شرکت دارند.
انتهای پیام /
منبع : تسنیم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا